50twarzyJulki

Login Form

Risotto

SKŁADNIKi 

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/3 szklanki ryżu do risotto (arborio)
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g cukinii
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki: kurkumy, oregano, tymianku, papryki ostrej lub słodkiej
  • ok. 500 ml bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu*
  • ok. 50 g gorgonzoli (opcjonalnie, ale warto dodać)
  • 1 łyżka posiekanej natki lub garść pokrojonej rukoli
  • masło, oliwa extra vergine
 

PRZYGOTOWANIE

  • W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty na tarce czosnek. Przesunąć je na bok garnka, a w wolne miejsce włożyć 1 łyżkę masła oraz pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawić go solą oraz pieprzem i obsmażać przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Dodać ryż i dokładnie go obsmażyć. Wlać wino i gotować przez kilkanaście sekund aż odparuje. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię i smażyć razem przez około minutę. W międzyczasie dodać wszystkie przyprawy.
  • Wlewać po około pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. Na koniec ryż ma być ugotowany al dente.
  • Odstawić z ognia, dodać posiekaną natkę lub pokrojoną na kawałki rukolę, 2/3 ilości tartego parmezanu, 2 łyżki masła oraz pokrojoną na kawałki gorgonzolę jeśli jej używamy, wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera.